Mitenköhän kävisi, jos alkaisit käyttäisi omega-3-kalaöljyä 30 päivän ajan? Omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä – eli kehomme ei pysty itse tuottamaan niitä, mutta tarvitsemme niitä. Valitettavasti jopa 70 prosenttia väestöstä kärsii omega-3:n puutteesta. Miksi puutetta esiintyy?
Parhaat omega-3-rasvahappojen lähteet
Omega-3-rasvahappoja voi saada useilla tavoilla, kuten kalaöljyistä. Itse suosin kuitenkin kalanmaksaöljyä, sillä se sisältää lisäksi kahta tärkeää vitamiinia, D-vitamiinia ja A-vitamiinia. Nämä eivät ole läsnä kalaöljykapseleissa. Kalaöljyjä ei kannata valita pelkän hinnan perusteella, sillä halvat kalaöljyt voivat olla härskiintyneitä ja aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Tämä johtuu siitä, että kalaöljyt ovat alttiita hapettumiselle. Paras vaihtoehto on kuitenkin nauttia itse kalaa, erityisesti rasvaista kalaa kuten sardiineja, naudanlihaa, sisäelimiä ja kananmunia. Kasvikunnan tuotteista pähkinät ja siemenet, kuten saksanpähkinät, pellavansiemenet, hamppu ja chiansiemenet ovat hyviä lähteitä, jotka sisältävät omega-3-rasvahappojen esiasteita. Niissä on nimittäin alfatokofeja, jotka voivat muuttua EPA:ksi ja DHA:ksi.
Omega-3-rasvahappojen hyödyt
EPA auttaa vähentämään tulehdusta kehossa, mikä on erittäin tärkeää, sillä monilla ihmisillä on erilaisia tulehduksia. Tulehdus voi vaikuttaa nivelissä, joten se auttaa myös nivelrikossa. Tulehdus voi myös liittyä sydämeen, joten se voi auttaa sydämen terveydessä. Lisäksi DHA on erittäin hyvä aivoille. Tiesitkö, että aivoistamme 20 prosenttia on DHA:ta? Puhun tässä harmaasta aineesta, aivokuoresta. Siksi kalaöljyt ovat erittäin hyviä muistille, kognitiiviselle toiminnalle, huomiolle, keskittymiselle ja oppimiselle. Ne ovat erityisen hyviä lapsille, vaikka monet lapset eivät kulutakaan kalaa tai kalaöljyä. Mutta on syynsä, miksi vanhempasi tai isovanhempasi antoivat sinulle kalanmaksaöljyä, sillä se oli monen vaivan yleislääke Pohjoismaissa silloin, kun pitkän talven aikana oli vähän auringonvaloa ja D-vitamiinia. Tiesitkö, että kalanmaksaöljy auttaa myös astmassa ja allergioissa? Se vähentää tulehdusta keuhkoissa, ja allergia on osittain paljon tulehdusta. Lisäksi D-vitamiini on yksi voimakkaimmista tulehdusta vähentävistä aineista, ja se on erittäin tärkeä myös astmassa. Tämä selittää, miksi astmaattiset lapset, jotka saavat enemmän aurinkoa, saavat astmansa paremmin hallintaan.
Mitä jos nautin enemmän omega-3-rasvahappoja?
Tavallisesti ihmiset käyttävät omega-3-kalaöljyjä sydänongelmiin tai aivohäiriöihin, mutta ne auttavat myös muihin vaivoihin. Jos kulutat niitä säännöllisesti, saatat huomata, että jotkin seuraavista oireista vähenevät tai häviävät kokonaan. Kuivat silmät voivat helpottua, ja voit myös auttaa niitä D-vitamiinilla. Ihottuma, erityisesti hilseilevä ja kuiva iho, saattaa parantua. Omega-3-puutoksen seurauksena voi kehittyä ikään liittyvää makuladegeneraatiota, joka vaikuttaa näkökykyyn. Nivelrikkoa voi esiintyä sekä nivelissä että sydämessä, kuten rytmihäiriöitä ja korkeaa verenpainetta. Mielenkiintoinen hyöty on myös rasvamaksan parantuminen. Ottaen huomioon tietyn rasvan saannin avulla voit päästä eroon rasvasta maksassasi. Lisäksi omega-3-rasvahapot voivat auttaa lisäämään kalsiumin imeytymistä. Auringonvalon puute talvisin voi aiheuttaa kalsiumin puutetta, mikä voi aiheuttaa jalkakramppien lisäksi myös univaikeuksia ja kuukautiskipuja naisilla. Omega-3-rasvahapot voivat auttaa myös unettomuuteen ja vähentää tiettyjen syöpien riskiä.
Kalaöljyjen haittavaikutukset
Monet ihmiset kohtaavat pienen ikävän ongelman kalaöljyjen kanssa – röyhtäily. Onneksi on saatavilla kapselimuotoisia kalaöljyjä, jotka eivät aiheuta röyhtäilyä. Toisinaan ihmiset voivat olla allergisia kalaöljyille tai kaloille, tai he voivat olla vegaaneja eivätkä halua käyttää kalaöljyä. Tällöin voi harkita levästä saatavia lisäravinteita, jotka tarjoavat myös omega-3-rasvahappoja. Kala itse saa omega-3-rasvahappoja syömällä fytoplanktonia, joten levästä saatavat lisäravinteet ovat toinen vaihtoehto. Mikäli haluat testata omega-3-rasvahappojen määrää veressäsi, voit tehdä yksinkertaisen verikokeen. Pieni veripisara tiputetaan paperille, ja tulokset antavat tietoa omega-3-pitoisuudesta veressäsi ja suhteestasi muihin rasvahappoihin, erityisesti omega-6-rasvahappoihin. Viimeksi mainittu on tärkeä, sillä omega-6-rasvahapot kilpailevat omega-3-rasvahappojen kanssa. Usein puutos johtuu liiallisesta omega-6:n saannista, joka lisää tulehdusta kehossa. Yksi yleisimmistä omega-6-rasvahappojen lähteistä on soijaöljy. Suhteellisen optimaalinen omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suhde olisi 1:1, mutta useimmilla se on noin 30:1. Tämän voi kuitenkin selvittää verikokeella, jonka tuloksista saa selville omat rasvahapposuhteensa. Tärkeä huomioitava seikka on myös, että suurin osa meidän saamastamme omega-6:sta tulee prosessoiduista ruoista.
Mitä tehdä, jos kehosi ei pysty imeyttämään rasvoja kunnolla?
Jos sinulla ei ole sappirakkoa tai kärsit sapenpuutteesta, et välttämättä pysty imeyttämään rasvoja kunnolla. Saatat tarvita lisäravinteena puhdistettua sappisuolaa, joka auttaa imeyttämään omega-3-rasvahappoja ja muita rasvaliukoisia vitamiineja. Tilanne on kuitenkin saattanut syntyä siitä, että aloimme ruokkia eläimiämme enemmän viljalla ja vieroittuaan niiden alkuperäisestä ruokavaliosta, ruohosta. Viljalla ruokittujen eläinten omega-3-pitoisuus on merkittävästi matalampi kuin ruoholla ruokittujen eläinten. Aiheeseen liittyen, puhuessamme ravinnosta ja terveellisestä ruuasta, on mielenkiintoista tutkimusta liittyen ruoholla ruokittuun naudanlihaan.